Chceme být zapojeni do příprav výstavby pátého bloku v Dukovanech

2. 06. 2015 10:00:00
Vláda schválila Aktualizaci státní energetické koncepce a Národní akční plán jaderné energetiky. Co bude dál?

V těchto dokumentech jsou popsány úkoly, které jsou nezbytné pro to, aby se v Dukovanech mohl stavět pátý blok. Sešel jsem se v Praze na ministerstvu průmyslu a obchodu s ředitelkou odboru strategie a mezinárodní spolupráce v energetice Lenkou Kovačovskou a hovořili jsme spolu o aktuálních přípravách. „Pracujeme na úkolech, které jsou pro nejbližší dva roky 2015 a 2016. První věcí bude připravit vládní výbor pro jadernou energetiku, aby jasně viděli i potencionální investoři a dodavatelé technologií, že stát to myslí opravdu vážně a že se v tom hodlá angažovat. To znamená, že musíme jmenovat akceschopný výbor složený z klíčových stakeholderů - rozhodovatelů, určit výboru klíčové směry a vymezit to, čím se má zabývat, aby mohl být plán připraven a realizován,“ popsala ředitelka Kovačovská a dodala, že všechny tyto materiály chtějí mít do konce září předložené vládě, tak jak předpokládá harmonogram. První zasedání samostatného výboru by tak mělo být už v říjnu.

Mluvil jsem o podpoře s politiky z regionu

Senátora Františka Bradáče, který je místopředsedou senátního podvýboru pro dopravu a energetiku, aby pomohl při sledování plnění úkolů, které vyplývají z Národního akčního plánu jaderné energetiky. Prodloužení provozu elektrárny formou výstavby nového jaderného bloku vnímám jako nesmírně důležitý stabilizační prvek v našem regionu. Takže se budu určitě snažit, co budu moci, abych pomohl,“ potvrdil spolupráci senátor Bradáč. Dalším senátorem z regionu je Miloš Vystrčil, předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Jeho výbor připravuje na podzim návštěvu Jaderné elektrárny Dukovany. „Z úkolů Národního akčního plánu jaderné energetiky se chci převážně věnovat změně legislativy v oblasti povolovacího řízení, protože současné legislativní prostředí v oblasti nových jaderných zdrojů znamená významné prodloužení přípravy výstavby. Na kulaté stoly a semináře budeme zvát odpovědné pracovníky z ministerstev a ptát se, jak naplňují akční plán,“ potvrzuje senátor Vystrčil. Podporu a pomoc také deklaruje poslanec Vít Kaňkovský: „Budeme plnění úkolů a termínů intenzivně sledovat a také doufám, že zainteresovaná ministerstva a úřady s tím související budou tento Národní akční plán brát velmi vážně a budou dbát na jeho naplňování. Budoucnost elektrárny Dukovany je důležitá nejen pro Kraj Vysočina, ale pro celou Českou republiku. Poslanec za Třebíčsko Josef Zahradníček během jednání poslanecké sněmovny operativně zajistil výjezdní Výboru pro veřejnou správu, jehož je členem, do Dukovan. „Nabízím Energetickému Třebíčsku sebe jako kontaktní osobu pro jednání s poslaneckým výborem,“ podotkl poslanec Zahradníček.

Je před námi ještě hodně práce. Ale má to správný směr.

Autor: Vítězslav Jonáš | úterý 2.6.2015 10:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 211x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 319 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 830

Bydlím v Dukovanech vedle jaderné elektrárny. Od počátku její výstavby ji sleduji. V současné době jsem zástupcem jaderné veřejnosti a předsedou Energetického Třebíčska. Před tím jsem byl senátorem a starostou Dukovan.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...